Gató de Almendras

 

Recept på Gató de Almendras.

En smarrig mallorcansk mandelkaka som är mycket lätt att göra och som dessutom är glutenfri.
Väldig populär bland våra gårdscafégäster.

Du behöver:
100 gram mandelmjöl
1 dl socker, helst råsocker
2 st ägg, delade i gulor och vitor
1 st apelsin, saft och skal
0,75 tsk mald kardemumma
50 gram smör
Några droppar citron

Gör så här:
Låt smöret stå framme tills det blir helt rumstempererat.
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna tillsammans med sockret så det blir pösigt.
Tillsätt apelsinskalet, kardemumman och smöret och vispa ett tag till.
Tillsätt apelsinsaften och vispa lite till. Rör ner mandelmjölet.
Rengör visparna och torka dem. Vispa äggvitorna i en separat skål med några droppar citron till ett ganska styvt skum.
Vänd ner äggvitevispet i smeten. Häll i en smord bakform och bred ut smeten. Ställ formen i mitten av ugnen som du värmt till 170 grader. Grädda ca 25-30 minuter. Pudra lite florsocker över. Servera ljummen eller kall med en klick nyvispad grädde och färska jordgubbar.

Lycka till!

Lämna ett svar